Voor de Wind
Bekijk de video over Voor de Wind hier
Terneuzen is een dynamische stad. De Westerschelde is met haar getijden constant in beweging. Het is een komen en gaan van boten en schepen. Terneuzen is een werkstad, volop in beweging, altijd met de blik vooruit.
Vormgeving
Deze dynamiek wordt gevat in een iconische uitkijktoren die haven, water & stad verbindt. De uitkijktoren bestaat uit een Cortenstalen schil die bol lijkt te staan van de wind. De uitkijktoren lijkt door haar vloeiende lijnen te ontspringen uit de dijk en verankert zich zo in het landschap. Als een zeil van een varend schip. De uitkijktoren voegt zich zo harmonieus naast de andere nautische attracties en completeert de Veerhaven.
De dynamische en bewegelijke vorm van de schil geeft de uitkijktoren vanuit ieder perspectief een andere verschijningsvorm. Vanuit de Nieuwstraat is het iconische profiel duidelijk zichtbaar. Het vormt een herkenbaar baken aan de kust. Ook vanaf het fietspad vanaf de Scheldeboulevard geeft de uitkijktoren richting, als een vuurtoren aan de horizon.
Kleur
Het deltalandschap bestaat uit koude, zachte en rauwe kleuren. De diep blauwe zee, groen grijze dijk en zacht blauwe lucht. De oranjebruine roestkleur vormt een uitzondering in dit kleurenpalet, waardoor de uitkijktoren een beeldbepalend element wordt in de skyline. Cortenstaal is uitstekend bestand tegen wind, zand en zout. Door het robuuste karakter kan het tegen een stootje en is het onderhoudsarm. Het rauwe Cortenstaal past daarom bij het ruige DNA van Terneuzen, de haven en haar schepen.
Geborgenheid
De schil is asymmetrisch geplaatst ten opzichte van de dijk. Hierdoor opent de schil zich in de richting van de stad. Wanneer men de uitkijktoren nadert, omarmt de schil de bezoeker. In deze schil ligt een plateau dat men bereikt via een loopbrug. De schil vouwt langzaam om de bezoeker heen en beschermt zo tegen wind en geluid. Door enkele openingen zijn het water en de andere elementen voelbaar. Binnen de schil ontstaat een serene en beschermde sfeer, waar de natuurlijke elementen samen komen. Op het plateau rondom de wenteltrap is ruimte voor de thematische inrichting.
Panoramazicht
Staand midden op het plateau is door de opening van de schil de lucht te zien. Vanaf het plateau leidt een genereuze wenteltrap naar boven. Verschillende tussenbordessen geven ruimte voor rust en een blik naar het omringend landschap. Bovenin stijgt de bezoeker boven de schil uit en heeft, als in een kraaiennest, een panoramazicht op de omgeving. De imposante sluizen & industrie, de dynamische Westerschelde en Terneuzen zijn in haar volle glorie te bewonderen.
Thematische inrichting
De thematische inrichting wordt ingericht rondom het thema Band met het Water. In het ontwerp van de uitkijktoren is daarom gekozen om het water te omarmen en toe laten, zodat het altijd aanwezig is. De iconische schil creëert een beschutte plek op de dijk, maar door de openingen blijft het water onder de kracht van de getijden binnen stromen en weer weg vloeien. Het klotsen van het water is hoorbaar. Door de tijd laat deze beweging haar sporen na op het Cortenstaal, waardoor eb en vloed tastbaar worden.
In deze beschutte schil ligt een rond en groot plateau waar ruimte is voor de thematische inrichting. Informatieborden kunnen hier in 360 graden worden opgesteld en geïntegreerd in de balustrade, zodat over ieder hoogtepunt in de omgeving iets kan worden verteld. Op deze manier wordt de bezoeker geënthousiasmeerd en voorbereid om naar boven te gaan en van het panoramisch uitzicht te genieten.
In de schil kunnen gaten worden gemaakt die het zicht framen op bepaalde plekken in de omgeving. Deze kijkgaten kunnen worden doorgezet naar boven rondom de wenteltrap. Zo krijgt de bezoeker steeds een kleine knipoog naar de omgeving gedurende de weg naar boven. De tussenbordes lenen zich hier goed voor, waar de bezoeker kan rusten en van de omgeving kan genieten. In de verdere uitwerking van de thematische inrichting kan de definitieve locatie van deze gaten worden bepaald.
Op het uitkijkplatform bovenin de uitkijktoren wordt vooral genoten van het uitzicht. Een subtiel informatiebord op de balustrade ondersteunt met beeld & tekst wat er in de omgeving te zien is. Een verrekijker biedt de mogelijkheid een stipje aan de horizon nader te bekijken. Maar het draait vooral om het panoramisch uitzicht over stad, haven en water.
Op deze manier ontstaat een kalme plek waar het water onderdeel van is. Zo kunnen de bezoekers het water en de andere elementen echt beleven. Ze komen in aanraking met de getijden en zien het effect door de jaren heen. Horen het klotsen van de zee. Het verschil in wind binnen en buiten de schil. Alle zintuigen worden geprikkeld. Ondersteund door tekst, beeld & verhaal op de informatie borden, wordt de bezoeker bewust van de rijkdom van haar omgeving.